Goed begin van de dag

Ken je het gevoel dat je met een rommelende maag en droge mond wakker wordt? Of dat je tijdens de zwangerschap niet kon zonder crackers naast je bed?

Na de nacht schreeuwt ons lichaam om een goed ontbijt

Ons lichaam bestaat uit 100 biljoen cellen die 114 verschillende voedingsstoffen nodig hebben. Gedurende de dag wordt je lichaam flink belast door o.a. stress, straling, actief sporten of juist te weinig beweging, te vet of te koolhydraatrijk (=suikers) voedsel. ’s Nachts heeft je lichaam echt de tijd nodig om daarvan te herstellen. Je lichaam verbruikt daarbij veel vocht (water) en voedingsstoffen (o.a. vitaminen, mineralen en sporenelementen). Na een nacht slapen wordt ons lichaam dus “leeg” wakker en heeft het aanvulling nodig in de vorm van een ontbijt en water. Het ontbijt is je eerste energiebron van de dag. En ook hier geldt het spreekwoord: een goed begin is het halve werk.

Een constante bloedsuikerspiegel is belangrijk voor een goede gezondheid

De bloedglucosespiegel (glykemie, suikerspiegel) is een maat voor de hoeveelheid glucose (suiker) die opgelost is in het bloed. De bloedglucosespiegel varieert over de dag. Vlak voor het eten zal deze wat lager zijn dan zo’n anderhalf uur na de maaltijd. Ons lichaam breekt de koolhydraten uit het voedsel af tot glucose. Zo komt er glucose uit het voedsel in ons bloed. Alle cellen in het menselijk lichaam gebruiken glucose als energiebron. Hierbij gebruikt het lichaam insuline (hormoon). Als er veel glucose in het bloed zit, wordt er veel insuline aangemaakt.

Een traditioneel ontbijt zorgt voor schommelingen in onze suikerspiegel

Een koolhydraat (traditioneel) ontbijt zoals brood, (gezoete) ontbijtgranen, ontbijtkoek, crackers, muesli, cruesli enz., zorgt ervoor dat ons lichaam overmatig insuline gaat produceren. Het gevolg hiervan is een snelle afname van de suikerspiegel in het bloed. Dit heeft o.a. energiedips, onrustig gevoel, snaaitrek en honger tot gevolg.

Dagelijkse (meerdere) schommelingen in deze productie van insuline leidt tot klachten

Schommelingen in de bloedsuikerspiegel zorgen voor: opslag van vet; overgewicht, cellulitis, verhoogd cholesterol. Sterke hormoonwisselingen; stemmingswisselingen en chagrijnig zijn. Verminderde energie over de dag; dips en vermoeidheid. Lichamelijke klachten; hoofdpijn, obstipatie, diabetes type II enz. Verlangen naar nog meer koolhydraten/ suikers; vicieuze cirkel.

Een uitgebalanceerd ontbijt zorgt voor een constante suikerspiegel

Wat ons lichaam eigenlijk nodig heeft na de nacht, kunnen we in de 21ste eeuw bijna niet meer opeten; we verbranden het niet meer, omdat we niet meer achter ons eigen voedsel aan hoeven. Daarnaast zitten er steeds minder voedingsstoffen en vitaminen in ons voedsel. Daarom is het van belang de dag te starten met een uitgebalanceerd ontbijt.

 

Wil je weten hoe je de dag goed kunnen beginnen? Vul dan het contactformulier in, of neem direct contact met me op. Klik hier als je meer wilt weten over gezonde voeding en Herbalife